Nu en dan totale, prettige chaos. Gecombineerd met een weerkerend stekend gevoel zo rond de hartstreek. Het leven als baas is intens. Al met al is de switch van loonslaaf naar omzetslaaf me wel goed bevallen. Nu nog een duurzame variant van het concept ontdekken. Een jaar zzp in 5 punten.

1. Financieel?

Het lijkt positiever uit te pakken dan loondienst. Vooral de mogelijkheid tot aanschaf van aftrekbare minibeamer en ander multimediaspul biedt leuke voordeeltjes. Maar het echte financiële overzicht heb ik nog niet. De omzet fluctueert en de kosten lijken toe te nemen. Ik hoor te vaak van andere eigen bazen dat ze ook ineens nog even een naheffing kregen. Vervolgafspraak met boekhouder is in wording.

2. Vakinhoudelijk?

Uitermate boeiend en volop in ontwikkeling. Ik combineer nu vraagstukken rond branding  en positionering met incidentele woordvoering, free publicity, journalist zijn voor de regionale economiepagina van de krant, marketing en sales doen voor een internet of things bedrijf en allerhande schrijf- en videowerkzaamheden. Recentelijk een mooi traject gestart met YouRoute dat focust op zingevingsvraagstukken. Dus in de volle breedte van het vak van verhalenverteller aan het werk.

3. Omzetverwachting?

Positief te noemen. Momenteel tal van nieuwe opdrachten gestart (Solitrust, Onethinx, Royal HaskoningDHV, ProRail, etc.) en ik ben gevraagd om offertes te maken. Tegelijkertijd, als de financiële balans einde dit jaar is opgemaakt, is natuurlijk pas echt duidelijk of de huidige omzetdoelen realistisch zijn, afgezet tegen mijn kosten. Om over een pensioen nog maar te zwijgen.

4. Persoonlijke ontwikkeling?

Laten we het leermomentjes noemen. De kans dat ik chagrijnig thuiszit, omdat ik me verveel na de zoveelste opdracht vol sleur, die is nihil. Maar het wisselende tempo en enigszins chaotische bestaan (waar is die personal assistent?), heeft zo zijn weerslag op mijn ruimte om het reflectieve vermogen bij mijn baas aan te spreken. Toch leerde ik afgelopen jaar (weer) onafhankelijker te denken en meer te denken in kansen.

5. Doelen?

Soms vraagt iemand me: waar sta jij over vijf jaar? Om eerlijk te zijn, ben ik nu veel minder bezig met over vijf jaar, dan voorheen. Logisch, het antwoord was voorheen steevast: eigen baas zijn. Maar ik heb me wel voorgenomen meer ruimte te maken voor deze vraag. Practice what you preach, toch? Inhoudelijk gezien en persoonlijk. Zo maak ik weer een slag in mijn methode rond de ontwikkeling van een organisatie DNA en storytelling. En ik wil nog meer proberen te doen wat persoonlijk bij me past, doen waar mijn hart ligt. Misschien is dat wel dat stekende gevoel.