Nederland verandert en dat vinden ‘we’ eng. Want er is een toestroom van vluchtelingen zoals we die nog niet eerder meemaakten. Wat eng is, is een probleem en daarmee de vluchteling ook. Als we ze dus minder eng vinden, is het probleem ook kleiner. Digitale middelen kunnen daarbij helpen. Tijd voor een CODA, Centraal Orgaan Digitale opvang Asielzoekers. 

Ook vluchtelingen hebben een smartphone

Ook vluchtelingen hebben een smartphone

Relatief

Allereerst, het imagoprobleem zal de vluchteling waarschijnlijk zelf weinig boeien. Die heeft wel grotere problemen om zich druk om te maken. Ik vind het dus een probleem. Ik wil niet leven met angst voor het onbekende. Als ik me zorgen moet maken over de veiligheid van mijn vrouw en kinderen, dan wil ik dat het terecht is. Anders modderen we met z’n allen maar wat aan, gebaseerd op onderbuik en politiek belang. Dan krijg je gepolariseerde discussies, zwart-wit, veel geschreeuw, stenen door ruiten.

Welvaart

De perceptie rond het probleem ‘de vluchteling’ is enigszins vergelijkbaar met die van ouderen. In de beeldvorming worden ouderen als groep nogal eens neergezet als bedreiging van onze welvaart, zo ook de vluchteling. Nu is het voordeel voor onze ouderen dat ze, hoewel te weinig, in contact staan met de haarvaten van onze samenleving: de burgers, families, kinderen en tienduizenden zorgverleners. Bovendien, ergens verwachten we allemaal ook zelf een keer oud te worden.

Contact

Vluchtelingen hebben wat dat betreft een lastiger uitgangspositie. Ik verwacht geen vluchteling te worden. Vluchtelingen dragen economisch ook niets bij, zo is mijn beeld. Ze consumeren vooral, momenteel. Ze vormen -neem ik aan- een reëler veiligheidsrisico dan menig bejaarde. Bovendien, ze staan in veel mindere mate in contact met ons. We vangen ze op in sporthallen of tenten, maar ze leven hoofdzakelijk geïsoleerd.

Nog enger

En op elkaar gepakt in grote opvanglocaties, wordt ‘de vluchteling’ alleen maar meer een probleem. Want dan gaan ze enge dingen doen, denk ik. Waarbij ik gevoed wordt door beelden en berichten over homo’s pesten, christenen bedreigen, meisjes aanranden, elkaar aanvliegen. Mannen zonder gezinnen die in bussen rond worden gesleept. Vast hevig gefrustreerd, want dat zou ik vermoedelijk ook zijn in die omstandigheden.

Imagoprobleem

Ik geloof overigens dat een deel van de groep vluchtelingen ook werkelijk rottigheid uithaalt. Niets menselijks is ze immers vreemd. Maar als een deel van de vluchtelingen rottigheid uithaalt, waarom is mijn beeld dan dat zij het grootste deel vormen? Ik kan de petjes dragers in Steenbergen niet garanderen dat het niet zo is. Ik heb de feiten niet. Ik heb alleen maar beelden en percepties.

Oplossing

Gelukkig leven we nu in een online wereld. Het is zelfs zo sterk, dat als je niet online bent, je eigenlijk niet bestaat. Dan ben je geen mens met een foto, video en profiel. Dan ben je offline, wat klinkt als overleden. In mijn beleving zijn nu alleen de vluchtelingen online die ellende veroorzaken. Want dat horen we in het nieuws. De vluchteling die gewoon mens is, die zie en hoor ik nauwelijks. Die is offline en bestaat dus niet.

LinkedVluchteling

De vluchtelingen hebben in grote mate smartphones. Laat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers zich daarom ook druk maken over digitale opvang. Dan krijgen we tenminste een compleet beeld van de vluchtelingen. Ik stel me zo voor dat het een LinkedIn voor vluchtelingen kan zijn. Laat ze een relevant profiel aanmaken, foto erbij, verhaal over het gezin waar ze uitkomen, waarom ze gevlucht zijn en wie ze hebben achtergelaten. Vraag ze drie dingen die zij kunnen en willen bijdragen aan de Westerse samenleving zolang ze hier verblijven. Zoiets. Google translate regelt de eerste vertaling wel.

Voorwaarden

Natuurlijk zie ik ook een hoop beren. We leven tenslotte in een enge wereld niet waar? Ze moeten wifi hebben en wie regelt dat. Ook moet iemand ze erop wijzen dat het goed is om zo’n profiel aan te maken. En hoe zit het met de kwetsbaarheid ten opzichte van mensenhandelaren? Gaan ze op basis van die profielen elkaar dan niet te lijf omdat ze ineens christenen en homo’s eruit kunnen pikken? Maar dat zijn allemaal praktische zaken die je kunt oplossen met moderators bijvoorbeeld. Maar stel je eens voor, een LinkedVluchteling of FaceVluchteling, zodat mensen een verhaal krijgen. Misschien gaan we zelfs wel kansen zien om de vaklieden eruit te filteren waar we hier een tekort aan hebben. Lossen we ook meteen het ‘bedreiging-van-de-welvaart-probleem’ op.